Szentesi Zöldi László

Vajda János verset ír

Minden olyan gyorsan történt. A tegnap még csellengő jogász urak, a kávéházi Konrádok, a jogaikat hangos asztalcsapkodással követelő ifjak villámgyorsan hadrendbe fejlődtek. Mire feleszméltek, már az utcán álltak valamennyien. És eleredt az eső, a márciusi eső, esett reménytelenül egész nap. A szürke ég alatt elterülő Pest városában nagy mozgolódás támadt. A lelkekben kifeszült a piros-fehér-zöld szivárvány, és a nép szó többször hangzott el, mint bármely gyakori igekötő.

A regényíró Kosztolányi

Micsoda komplex élet, milyen kevés idő és mennyi eredeti alkotás – erre gondol az ember, amikor leteszi Arany Zsuzsanna Kosztolányi-monográfiáját. A könyv bevallottan is az életrajzra összpontosít, mégis megcsillannak maguk a művek, a szerző regényei, novellái, versei, karcolatai, sőt műfordításai. Letesszük a vastag könyvet, és eltűnődünk: milyen messze tűnt a száz évvel ezelőtti világ, amikor nemcsak a harsányság és különlegességre törő izzadt erőlködés, hanem a tudás, tehetség is számított némileg a szépirodalomban.

Néppárti bunkósbot

Kizárják a Fideszt az Európai Néppártból – ezt harsogja az ellenzéki média napok óta, gyártják szakmányban a cikkeket, sugalmaznak, sejtetnek, vélelmeznek. És valóban, mintha az élet őket igazolná: valami tényleg bűzlik Brüsszelben, meg azokban a nyugati néppártokban, amelyeknek a népükhöz immár semmi közük, de tagadhatatlanul pártként viselkednek, még akkor is, ha mandátumaik alapján szerényebben illene viselkedniük.

Fekete Gyula igazsága

1995-ben találkoztam Fekete Gyula íróval. Illetve nem is, mert már három évvel azelőtt meghívtak a szegedi vendéglőbe, ahol Raffay Ernő, Bíró Zoltán és Domonkos László társaságában hallgathattam megfontolt, bölcs szavait. Akkoriban én még kissrác voltam, csendben üldögéltem, leginkább próbáltam elcsípni valami bölcsességet. Szemléletben, nézőpontban a nevezettekkel egy platformon álltam, olvastam a népi írókat, lelkesedtem a népi Magyarországért, a saját útért. És persze Fekete Gyuláért, aki akkor már évtizedek óta folytatta szélmalomharcát a magyar megmaradásért. Mert kár lenne eltagadni, hogy hiába pörölt a hatóságokkal, mutatott utat, írt komplett családvédelmi tervezetet, a hozzá hasonló nemzeti elkötelezettségű értelmiségiek érdemben nem tudták befolyásolni a döntéshozókat.

Vörös amazonok

Kategória: 
Fotók: fortepan, szerk.: demokrata.hu

Száz évvel ezelőtt, a Tanácsköztársaság vérgőzös napjaiban harcos amazonok tűntek fel a barikádokon. Nők, akik nem akarták magukat nőként látni. Lányok, akik kényszernek érezték, hogy asszonyok lettek. Forradalmárok, akik kizárólag a mindenható pártban hittek. Kanyargós életpályájuk nem pusztán kordokumentum, de máig ható tanulságokkal is szolgál.

Oldalak