Bencsik András

Hányas vagy?

A címben föltett kérdés nem a legendás 28-as generációról szóló monológot idézi, hanem az új francia törvényt, amely szerint mostantól Frankhonban nincs olyan, hogy apa és anya, hanem csak 1-es szülő és 2-es szülő. Ez egyfelől egy roppant izgalmas innováció, a szárnyaló francia szellem egy újabb pompás megnyilvánulása, amely már eddig is olyan csodálatos vívmányokat adott a világnak, mint az istentagadás, a „franc”-nak nevezett vérbaj, a mosakodás hiányából fakadó bűz elfedésére szolgáló „par­fum”, valamint az európai civilizáció végzetét okozó liberalizmus, illetve az emberi történelem népirtási rekordját hozó kommunizmus és így tovább.

Menny és pokol

Micsoda észbontó különbség! Micsoda hátborzongató sötétség az egyik oldalon, és mily felemelő szeretet-ragyogás a másikon! Egy idézet a Demokrata mai számából annak kapcsán, hogy New York állam törvényhozása megteremtette a politikailag korrekt tömeg­gyilkosság jogi lehetőségét azzal, hogy az abortusz végső határidejét a szülés napjáig kiterjesztette: „a születésre érett csecsemők meggyilkolásának ma már módfelett progresszív technológiája van a liberális világban. (…) A baba méreg­injekciót kap, amit a koponyájába vagy a törzsébe fecskendeznek. Ezután huszonnégy óra várakozás következik, ami után az orvosok megvizsgálják, mutat-e még életjelenségeket, vagy újabb injekciót kell kapnia…” (Lelkierő kell a cikk végig­olvasásához, de megéri.)

De mi lesz, ha Puzsér győz?

Érdektelenségbe fulladt a baloldali pártok előválasztási kampánya. Az volt a kérdés, hogy ki legyen majd ősszel Tarlós István ellenfele. Első körben a homályos hátterű Karácsony Gergely és a szocialista Horváth Csaba mérkőzött meg. Az eredmény: győzött Karácsony Gergely a leadható szavazatok (a budapesti szavazásra jogosultak) 1,9 százalékával, veszített Horváth Csaba ugyanezen szavazatok 0,47 százalékával.

Mitől is féljünk?

Már megint barna eső esik, már megint ki kell nyitni az ernyőt, rikoltja a világba a proletár internacionalizmus nemzetközi élcsapata, köztük olyan hatalmas lelkek, mint a legendásan bátor Konrád György és a hervadhatatlan Heller Ágnes. Ott van még az aláírók között Milan Kundera, Salman Rushdie, Mario Vargas Llosa, Orhan Pamuk, Elfriede Jelinek, Adam Michnik, hogy mást ne mondjunk, a Bernard-Henri Lévy francia filozófus által megfogalmazott kiáltvány végén.

A nép egyszerű nyelvén

De jó, hogy nem németnek születtünk! A legújabb hírek szerint a „szabad, demokratikus berendezkedés elleni esetleges törekvések feltárását” célzó eljárás alá veti a német Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal a legnagyobb ellenzéki erőt, az Alternatíva Németországnak nevű jobboldali pártot. Nemrég szélsőbaloldaliak verték félholtra a párt brémai vezetőjét, megrongálták képviselőik autóit, a párt irodáit, sőt valakik robbantást követtek el egy AfD-iroda előtt. Érdekes módon a mai német ÁVH (Alkotmányvédelmi Hivatal) nem az agresszív balosok mögötti sötétvörös hátteret vizsgálgatja, hanem sajátos humanizmussal az áldozatra veti rá magát. Az eljárás – ha mondjuk találnának valakit, aki AfD-tag és internetes levelezésben éltetné Adolf Hitlert – akár meg is szüntetheti az AfD-t. És miért ne találnának. Van az a pénz…

Oldalak